מה ההכנות הדרושות למתחבר עם נתב פרטי?

עוד בעידן תשתיות הנחושת (רשת הכבלים של הוט ורשת ה-DSL של בזק), החלו המשתמשים המתקדמים לחפש חלופות לציוד המסופק על ידי ספקיות האינטרנט,
בין אם מסיבות כלכליות- חיסכון עלויות השכירות (שנעות במרבית המקרים באיזור 20-25 ש"ח לחודש), ובין אם מסיבות טכניות- בשוק החופשי (בין אם בחנות הקרובה לבית, או באחד מאתרי הסחר השונים) ניתן לרכוש נתבים שמרביתם יציעו חוויית שימוש טובה יותר למרבית המשתמשים- מפאת חומרה טובה וחזקה יותר, עדכוני תוכנה תדירים יותר (במרבית המקרים כוללים גם עדכוני אבטחה מאיומי סייבר שצצים מעת לעת) ותכונות מתקדמות יותר.

בכתבה הראשונה שעשתה חברתינו מירב קריסטל (בקישור הזה), הראנו שזה לא כזה פשוט להתחבר עם ציוד פרטי- שכן, לא כל חברה מעוניינת בלקוחות המתקדמים יותר, או במילים אחרות- לא כל חברה רוצה שתחסכו בעלויות.
רוב החברות יעדיפו את הלקוח הפשוט, שמעוניין בתמיכה טכנית מהחברה (יעידו הצרכנים שאיכות התמיכה הטכנית משתנה בין החברות, ובחלקן, החברות לא יודעות להתמודד עם בעיות בסיסיות- שלכאורה בגזרה שלהם בכלל כאשר הציוד מושכר מהן).

בוא נתחיל בהבהרה כללית- נתב פרטי לא מתאים לכולם. 
דרוש ידע טכני מינימלי בתחום הרשתות והתקשורת, כדי להתמודד עם התקלות הבסיסיות שקופצות מדי פעם לפעם בשימוש. 
מנגד, חשוב להדגיש, רוב הדברים ניתנים ללימוד בקלות כאשר השפה האנגלית שגורה בפי הצרכנים, מאחר ואת המרבית השאלות מישהו שאל לפניך באינטרנט, או שהיצרן פשוט ייצר סרטון הדרכה מקדים לנתב שלך. 
לעומת הנחושת- שם היו 2 סוגי תשתיות ובהתאם, 2 סוגי מודמים, בסיבים- ישנן 2 סוגי טכנולוגיות פריסה (P2P ו-GPON), אך תחת ה-GPON ישנם כמה סוגי מודמים ואפשרויות.

 

מה דרוש לנו לדעת כשאנחנו הולכים להתחבר עם ראוטר פרטי?

קודם כל, במצב כזה- לא תוכלו בשלב זה לקבל אפשרות לחיבור קו טלפון נייח מחברת האינטרנט אם אתם בוחרים באפשרות הזו. גם על זה ענינו כבר במאמר אחר.
זה המצב במדינת ישראל של 2023, אבל- לא השארנו אתכם בלי מענה בכלל.
יש אפשרויות אחרות לקבל קו טלפון נייח, שלא מחברת האינטרנט- והן ממש כאן
(נדגיש מראש, הנושא של טלפונייה נייחת על גבי אינטרנט מעט יותר מורכב- ומתאים למשתמשים טכניים יותר- ולא למשתמש בסיסי, מומלץ לקרוא את ההדרכה לפני שמתקדמים אם נדרש פתרון כזה).

אחרי שהבהרנו את נושא טלפון נייח למתחבר עם ראוטר פרטי, נעבור למה שנצטרך לדעת להתמודד אתו:

  1. להגדיר את רשת ה-WIFI (שם רשת האלחוטית וסיסמא- לבחירתנו)- מומלץ גם בהמשך לשנות את התדר ב-WIFI (הערוצים של תדר 2.4Ghz ו-5Ghz) כדי שלא ניפול על תדר עמוס מדי מה שיוריד מביצועי הרשת והמהירות הכללית שלנו. 
  2. שם משתמש וססמא מספק האינטרנט(במידה ונדרש, חלק מהחברות לא מחברות את הצרכן הסופי ב-PPPoE אלא בפרוטוקול DHCP- לרוב נקבל הודעה מחברת האינטרנט במעמד ההרשמה עם פרטי החיבור- במידה ונדרשים בהם בכלל, הצעד הטוב ביותר הוא לוודא עם הטכנאי את שיטת החיבור במעמד ההתקנה).
  3. סוג המודם אתו נתחבר (בין אם בהשכרה, ובין אם בקנייה עצמית- פירטנו על זה כאן ) – האם אנחנו רוכשים אותו מבעוד מועד בגלל תנאי החבילה, או מקבלים ללא עלות מחברת האינטרנט (מן הסתם, זה הקל, הנוח והפשוט ביותר).
  4. ולדעתי הכי חשוב פה- איזה ראוטר בכלל נקח?
    שוק ציוד התקשורת הוא ענק. יש ציוד מכל מגוון היצרנים החל מ-200 ש"ח וכלה באלפי שקלים. 
    כמובן בכפוף לתקציב האישי, חשוב לבדוק את היכולת להתמודד עם הממשק (כלומר, שה"אתר" אינטרנט לניהול הראוטר נוח לכם לתפעול שוטף).
    פשוט קחו את הדגם המדובר והיצרן עם המילה Manual- למשל TP LINK AX3000 Manual, ואם אתם כבר בעניינים- אפילו תחפשו ביקורות- Review. 
    TP LINK AX3000 Reviews
    או
    אסוס דגם AX88U (גילוי נאות: הכותב מחזיק בדגם זה כבר שנתיים)- ASUS AX88U Reviews, ASUS AX88U Manual.
    כל בית והצרכים שלו (כיסוי של שטח מסויים, גדול יותר או קטן יותר, גיימינג וכדומה), והתקציב שלו.
    דגש חשוב נוסף, הוא הערך שניתן לכסף שלכם מכל נתב כזה (Value for Money), כלומר- מצד אחד- לבית שמחזיק 5-6 מכשירים, עם 60-70 מ"ר- ייתכן שנתבי TP LINK יספיקו אם ימוקמו במקום מרכזי. 
    מנגד, בית גדול עם כמות התקנים גדולה, אולי יעדיף נתב בעלות מעט יקרה יותר, עם אפשרויות ניהול שונות. 
    אל תשכחו שלרוב הציוד הזה נשאר אתנו שנים קדימה, ואחת ל-4 שנים ויותר מוחלף, ככה שבמידה וצריך ציוד גם יקר יותר- אל תחסכו בזה. 
    בשורה תחתונה, רכשו בתבונה את הציוד שהכי מתאים לבית שלכם, לכמות הנפשות וההתקנים שלכם, והתקציב שלכם- רכישה טובה תתן לבעליה כמה שנים של שקט (לרוב) מתמיכה טכנית, בהנחה שהתשתית בבסיסה תקינה. 

בחרנו נתב, ויש מודם מוכן, ופרטי ההתחברות מוכנים גם כן, מה עכשיו?

בעת החיבור לאינטרנט, יצטרך הטכנאי להפעיל את מודם הסיבים שלכם (מה שנקרא בעגה המקצועית "ממיר מדיה")- אם רכשתם בשוק החופשי או השכרתם מהחברה.
לאחר מכן תדרשו להזין את פרטי החיבור לאינטרנט כפי שקיבלתם מחברת האינטרנט בנתב שלכם בתהליך ההתקנה שלו. 
מרבית הנתבים כיום עם תהליך התקנה אוטומטי, ככה שזה די פשוט- ולא תדרשו בהמון הגדרות טכניות- לפרטי החיבור, פרטי הWIFI וססמת ניהול לנתב.

מסיבה כלשהי אין חיבור לאינטרנט?
מניסיון- בימינו, הסיבות שלא יתבצע חיבור לאינטרנט הן לרוב יהיו קשורות לחברת האינטרנט-
בין אם החברה לא הפעילה בצורה תקינה את המודם מול המערכות, או שהפרטי חיבור שהוקשו שגויים.
חזרו על התהליך מספר פעמים עד שהמודם (ממיר מדיה) יהיה מסונכרן בוודאות, ופרטי החיבור יהיו תקינים- עד לקבלת גלישה תקינה. 

עם סיום ההתקנה, מומלץ לבצע בדיקת מהירות בחיבור קווי לנתב, עם מחשב- ובאפליקציית Speedtest (ספיד טסט) לבדוק שמהירות האינטרנט המתקבלת קרובה למהירות החבילה אותה הזמנתם.

מספר טיפים על הרשת האל-חוטית- WiFi 

הרשת האלחוטית במרבית הנתבים מתחלקת ל-2 תדרים: תדר נמוך 2.4Ghz ו-5Ghz.
חלק מהנתבים מאפשרים לאחד תדרים (Band Steering), דבר שיכול לפגוע בחיבור ובתקשורת עם חלק מההתקנים, בפרט מכשירים סלולריים, מדפסות והתקני בית חכם (IoT). 

איך תדעו אם יש לכם איחוד תדרים (Band Steering)?
תוכלו לראות שהנתב משדר רשת WiFI אחת- למשל Josef, במקום Josef/Josef2.4  ו- Josef5.
ההמלצה החד משמעית היא להפריד תדרים, ככל שהנתב מאפשר- למניעת בעיות עתידיות עם חיבור מכשירים שונים, התקני בית חכם ועוד התקנים אחרים.
מניסיון, תכונת Smart Connect (התכונה שאחראית לניתוב התקנים ברשת ה-WiFi בין תדר 2.4/5 לפי העוצמה שמשדר ההתקן לנתב) שמצוי במרבית הנתבים פשוט לא עובד טוב עם המון מכשירים- ובמקום לחבר ל-2.4Ghz הוא מחבר לתדר 5Ghz ולהפך. 
במצב כזה תוכלו גם בהמשך לשלוט בערוצים האידיאליים ביותר לכל תדר, לתת להם שם שונה לכל תדר, ססמא שונה ועוד.

שיפור ביצועי ה-WiFi- אופטימיזציה לתדרי 2.4/5Ghz

ישנם מצבים בהם תדרי ה-2.4Ghz ו-5Ghz נמצאים על מצב AUTO. 
זה מצב שמותיר לנתב את החופש להתקבע על התדר שהוא מוצא כפנוי ביותר, ומדי פעם הוא עובר מתדר לתדר כזה בהתאם לשינויים שמתבצעים עם רשתות שכנות.
מצב כזה עלול מנגד גם לגרום לניתוקים ב-WiFi מדי פעם, ומניסיון- עדיף לקבוע באופן עצמאי את תדר ה-WiFi שיעבוד.
חלק מהנתבים באמת מאתרים את התדר הפנוי ביותר, חלק לא. 
מומלץ להשתמש באפליקציות לניטור תדרי WiFi לבדיקת התדר הפנוי ביותר (באופן יחסי, אל תצפו שהם יהיו ריקים לגמרי- יש סביבות עם יותר "רעש" מרשתות WIFI שכנות, ויש סביבות פחות רועשות).
אפליקציות לדוגמא הן WiFi Analyzer באנדרואיד, או NetSpot למשתמשי מערכת iOS.
יתכן שאחרי שיפור ומיטוב תדרי ה-WiFi, נוכל לקבל תוצאות WiFi משמעותית גבוהות יותר. 
ישנו גם משקל לרוחב פס הערוץ- ישנם נתבים שמאפשרים בחירת רוחב פס "אוטומטי" ומנגד- אפשר לבחור רוחב פס גבוה- 80/160Mhz.
יתכן בהחלט שאם הנתב מאפשר רוחב פס גבוה יותר, גם בסביבה רועשת ובתדר עמוס- תוכלו לסחוט עוד טיפה ממהירות ה-WiFi שלכם.

עם כל המיטוב, וכל השיפורים- קחו בחשבון, אין חיבור טוב- מחיבור קווי.
הוא לא סתם חברו של כל גיימר- בחיבור רשת קווית (חיבור כבל רשת בעצם) אנחנו מנטרלים כל השפעה סביבתית וכל רעש שיכולים לגרוע את ביצועי הרשת שלנו.

 

גלישה מהנה ואולטרה-מהירה!

קהילת הפייסבוק של ILFiber - מהפכת הסיבים האופטיים